75 відсотків проб з криниць Житомирщини не відповідають санітарним нормам за вмістом нітратів або ж за бактеріологічними показниками. Такі результати аналізів води, яку відібрали у колодязях регіону фахівці обласного лабораторного центру.
Майже у половині перевірених криниць у кілька разів перевищений допустимий вміст нітратів. Така ж ситуація і з вмістом шкідливих бактерій, наприклад, кишкової палички.
Про це Суспільному розповів завідувач відділу санітарно-гігієнічних досліджень обласного лабораторного центру Святослав Ковтун. За його словами, всього з початку року фахівці лабораторного центру відібрали більше тисячі проб із криниць Житомира та області – 75 відсотків з них не відповідають нормам за вмістом нітратів або ж за хімічними чи бактеріологічними показниками. Фахівці центру кажуть, що кишкову паличку у колодязі можна вбити за допомогою антибіотиків, спеціальні фільтри можуть знизити кількість заліза або інших металів у воді, а от нітрати побороти неможливо – таку воду просто не можна вживати у їжу.
«Якщо у колодязі є перевищений вміст нітратів, це дуже небезпечно для дітей, особливо, віком до трьох років, новонароджених дітей та вагітних жінок, так як це може призвести до воднонітратної метгемоглобінемії, – каже Святослав Ковтун. – Якщо йде перевищення за мікробіологічними показниками, то це може призвести до кишкових розладів або інших інфекцій. Для цього потрібно проводити чистку колодязів або встановлювати фільтри. При кип’ятінні нітрати ніде не діваються, на смак вони не відчуваються. Якщо перевищення нітратів невелике, то фільтри ще можуть врятувати ситуацію, але якщо там перевищення у два-три рази, то ніякі фільтри вже не допоможуть».
Колодязь на вулиці Параджанова у Житомирі – фактично єдине джерело води для кількох десятків людей. Проте воду звідти вони не вживають вже кілька років. Все почалося близько 5 років тому, коли у жителів вулиці почало погіршуватися самопочуття. Аналізи води у криниці показали, що вміст нітратів там перевищений у кілька разів, окрім того, у воді знайшли кишкову паличку та високий вміст заліза.
Житомирянин Максим каже, що після вживання води з того колодязя почував себе погано.
«Розлади шлунку були досить часто, тому ми і перестали пити звідти воду, ну і на смак вона не дуже, – розповідає Максим. – Привозимо воду з Левкова, наприклад, або бутильовану купуємо».
Подібна ситуація і у криницях в населених пунктах області, наприклад, у селі Гадзинка. Кілька жителів села ще декілька років тому самостійно провели аналіз води зі своїх криниць. Результат – подекуди перевищений вміст нітратів у десять разів.
«Люди з вулиці Шевченка самі возили воду на аналіз і в них було значне перевищення норм, але ми водою користуємося щодня, не знаю, яка там у нас у дворі вода, завищено там норми чи ні, – розповів житель села Гадзинка Дмитро.
Доцентка кафедри екології Поліського національного університету Руслана Валерко каже, що є дві основні причини високого вмісту нітратів у колодязях області. Перша з них – самі люди, які облаштовують криниці поблизу вбиралень або вигрібних ям, інша – це неконтрольоване внесення нітратних добрив господарствами області. Жінка каже, що найкращий вихід із ситуації – це буріння свердловин, а на криницях, де вміст нітратів у 10-15 разів вищий за норму, вже можна ставити хрест.
«У теплу пору року вміст нітратів у воді буде завжди вищий, ніж у холодну пору, – каже Руслана Валерко. – Першочергова причина – це неправильне облаштування колодязів, тому що туди потрапляють стічні води, з городів все йде у криницю, з вбиралень, вигрібних ям. Домогосподарство на подвір’ї ведеться – всі продукти життєдіяльності тварин теж ідуть прямо у колодязь. Якщо ми говоримо про свердловини, то там, звісно, ситуація є набагато кращою. Зазвичай у свердловинах вміст нітратів у нормі».
Новини Житомира