“Якщо ми говоримо про продукти харчування, то в собівартість входять енергетика, паливо, праця, вартість посівної, корми, вартість техніки, яка використовується, та добрива. Але ми живемо у відкритому світі сьогодні. Ми вже багато років тому вступили у Всесвітню організацію торгівлі і зараз ми живемо за світовими цінами. Якщо цього року, о 2021-му, у нас ООН заявила про те, що світові загрожує голод, що у світі дефіцит продуктів – це одразу позначилося на цінах і не могло не позначитися на українських. Україна – житниця світу, тому ми свій урожай насамперед вивозимо за кордон. А потім, що залишається, за тими ж цінами, не на збиток собі, продаємо на своїй території. Але від цього в аграріїв немає надприбутку, тому що його відразу забирають через вартість палива, вартість добрив”, – розповів економічний експерт Михайло Крапивко.
В умовах цього року – якщо ми порівнюємо минулий рік і цей, роки пандемії: найшвидше зростає ціна на продукти щоденного попиту, ті, без яких обійтися не можна. “Але, наприклад, хліб стримується регулюванням. Це йдеться лише про соціальні сорти хліба. Якщо ви берете не соціальні сорти хліба, а крафтовий хліб, який печуть прямо у супермаркетах, то там ціна зростала весь час. Здебільшого за цей час подорожчали крупи, макаронні яйця, молоко, олія. У цей рік аномально зросла ціна на рослинну олію, на курятину, інше м’ясо – ось на цю групу продуктів, які ми споживаємо щодня. Чому? Тому що через них найпростіше вибрати гроші”, – повідомив експерт.
Статистика свідчить, що українці більше витрачають на продукти, аніж мешканці Європи. Чому так? “Зараз у Європі економіка зростає, у нас економіка падає. Ми з вами чули цифру – інфляція за рік 13%. При цьому ми знаємо іншу цифру: що погіршився прогноз зростання ВВП – внутрішнього валового продукту за цей рік. І він зараз становить 3,5%. І ось дивимося: загальний виторг – або виробництво продуктів та послуг, товарів – у грошовому вираженні у нас виріс на 3,5%, а ціни на 13%. Це зростання економіки чи падіння?”, – прокоментував різницю у вартості продуктів економічний експерт Михайло Крапивко.