Щорічні втрати новонародженого молодняку ВРХ через диспепсію вдвічі-втричі, а іноді й учетверо перевищують аналогічні показники від інших хвороб. Диспепсія телят ‒ гостре шлунково-кишкове захворювання ‒ починається з легкої форми, згодом за несприятливих умов переходить у важку ‒ токсичну форму.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Телята стають пригніченими, малорухливі, часто лежать, шерсть втрачає блиск, скуйовджена. В перші дні тварини неохоче п’ють молоко, а через 1-2 дні з’являється спрага. Пульс спочатку частішає, потім стає слабонаповненим, погано промацується, частота дихальних рухів збільшується. Згодом калові маси розріджуються, стають водянистими, а потім ‒ із бульбашками газу на поверхні.
Причиною диспепсії телят може бути незбалансований раціон матері, особливо за каротином. Це призводить до неповноцінності молозива (знижується кислотність, концентрація імуноглобулінів, вітамінів, кальцію тощо) й недорозвинення органів шлунково-кишкового тракту в новонароджених, що є основною причиною народження гіпотрофіків ‒ телят із наднизькою вагою. А такі тварини не в змозі перетравити добову порцію молозива більшу за 1/10 від їхньої маси.
Також причиною диспепсії може бути:
‒ випоювання молозивом пізніше ніж через 2 години після народження теляти;
‒ брудний посуд для випоювання;
‒ молозиво й молоко від корів, хворих на мастит, ендометрит;
‒ недотримання ветеринарно-санітарних норм із утримання новонародженого молодняку ВРХ.
Як повідомлялося, смертність телят від пастерельозу сягає до 30%.