Центр сімейної медицини №1 Краматорська пояснює, які продукти, та навіть фрукти та овочі, можуть вплинути на ефективність ваших ліків. «Грейпфрут знижує ефективність препаратів від алергії та навпаки посилює ефект ліків, які призначають при підвищеному рівні холестерину (статини). Молоко може ускладнити засвоєння певних антибіотиків. Чорний шоколад може послабити дію заспокійливих ліків або навпаки потенціювати їх снодійний ефект, а також спровокувати підвищення артеріального тиску у поєднанні з ліками від депресії. Препарати заліза послаблюють дію левотироксину натрію – препарату для лікування хвороб щитоподібної залози. Якщо вам призначили ці медикаменти разом, приймайте їх у різний час. Алкоголь робить лікарські засоби для зниження артеріального тиску менш ефективними. А також сприяє виникненню побічних ефектів. Кава знижує ефективність антипсихотичних препаратів, посилює побічні ефекти ацетилсаліцилової кислоти, сальбутамолу, а також знижує засвоєння заліза в організмі. Деякі антигістамінні препарати можуть знизити ефективність гіпотензивних засобів. Вітамін К знижує ефективність варфарину (запобігає утворенню тромбів). Броколі, брюсельська капуста, петрушка та шпинат містять багато вітаміну К. Враховуйте це! Протиепілептичні препарати знижують ефективність протизаплідних засобів. Женьшень також послаблює дію варфарину. Крім того, підвищує ймовірність виникнення внутрішньої кровотечі, якщо застосовувати разом з гепарином, ацетилсаліциловою кислотою та ібупрофеном. Звіробій знижує ефективність ловастатину, ліків від еректильної дисфункції та препаратів для лікування серцево-судинних захворювань (дигоксин). Гінкго білоба може послабити дію протисудомних препаратів (карбамазепін, вальпроєва кислота). Любі пацієнти, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж приймати будь-які ліки».